Päivystyksemme palvelee 24h: 040 087 0081 info@helsinginkiinteistopalvelu.fi

Mitä tehdä, jos taloyhtiön nurmikko kuivuu tai kellastuu kesällä?

Kun taloyhtiön viheralueet näyttävät huonokuntoisilta keskikesällä, tarvitaan nopeita toimenpiteitä. Kellastunut tai kuivunut nurmi vaatii säännöllistä kastelua, oikeaa lannoitusta ja asianmukaista leikkaamista. Ongelmien ennaltaehkäisy on tehokkainta – maaperän kunnon varmistaminen, kastelujärjestelmien asentaminen ja selkeä vastuunjako taloyhtiössä auttavat pitämään nurmialueet vihreinä. Ammattimainen kiinteistöhuolto voi tarjota piha-alueiden hoito-ohjelman, joka kattaa kaikki tarvittavat toimenpiteet ympäri vuoden.

Miksi taloyhtiön nurmikko kellastuu tai kuivuu kesällä?

Taloyhtiön nurmikko voi kellastua tai kuivua useista syistä, joista yleisin on pitkittynyt hellejakso ja vähäsateisuus. Kuumuus aiheuttaa nurmikolle stressiä, joka näkyy nopeasti värin muutoksena ja kuivumisena. Toisaalta myös maaperän laatu vaikuttaa merkittävästi nurmen kykyyn selviytyä haastavista sääolosuhteista.

Myös lannoituksen puute on yleinen syy nurmikon huonoon kuntoon. Nurmikko tarvitsee ravinteita kasvaakseen vahvaksi ja kestääkseen kuivuutta. Lisäksi liian lyhyeksi leikattu nurmikko kärsii helpommin kuivuudesta, sillä lyhyeksi leikkaaminen heikentää juuriston kehitystä.

Kasvitaudit voivat myös aiheuttaa kellastumista. Tyypillisiä tauteja ovat erilaiset sienet, jotka viihtyvät erityisesti kosteissa olosuhteissa. Näiden ennaltaehkäisy on tärkeää piha-alueiden ylläpidossa ja vaatii säännöllistä tarkkailua.

Miten taloyhtiössä voidaan järjestää nurmikon kastelu tehokkaasti?

Tehokas kastelu vaatii suunnitelmallista toimintaa taloyhtiössä. Automaattiset kastelujärjestelmät ovat erinomainen ratkaisu, sillä ne takaavat tasaisen ja oikea-aikaisen kastelun. Järjestelmä voidaan ajastaa toimimaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin veden haihtuminen on vähäisintä.

Vaihtoehtoisesti taloyhtiössä voidaan järjestää kasteluvastuut asukkaiden kesken vuorotellen. Tällöin on tärkeää laatia selkeä ohjeistus kastelun määrästä ja ajoituksesta. Kastelu kannattaa keskittää harvempiin kertoihin mutta runsaampiin vesimääriin, mikä edistää juuriston syvempää kasvua.

Vedenkulutuksen seuranta on myös tärkeää nurmikon kastelun yhteydessä. Sadeveden kerääminen isoihin säiliöihin voi olla ekologinen ratkaisu kasteluveden lähteeksi, erityisesti pienemmissä taloyhtiöissä.

Mitä lannoitteita tulisi käyttää kellastuneen nurmikon elvyttämiseen?

Kellastuneen nurmikon elvyttämiseen tarvitaan oikeanlainen lannoite, joka sisältää sopivassa suhteessa typpeä, fosforia ja kaliumia. Typpi edistää lehtivihreän muodostumista ja vihreää väriä, fosfori vahvistaa juuristoa ja kalium parantaa stressinsietokykyä.

Kesäaikaan kannattaa suosia hitaasti liukenevia lannoitteita, jotka vapauttavat ravinteita tasaisesti pidemmän ajan kuluessa. Näin vältetään nurmikon liikakasvua ja leikkaamistarvetta. Luonnonmukaiset lannoitteet, kuten kompostoitu kananlanta, ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Lannoitus kannattaa ajoittaa sateiseen aikaan tai kastella nurmikko perusteellisesti lannoituksen jälkeen. Kellastuneen nurmikon lannoitusmäärissä on syytä noudattaa valmistajan ohjeita, liikalannoitus voi pahentaa tilannetta.

Milloin kannattaa harkita nurmikon uusimista kokonaan?

Nurmikon täydellinen uusiminen on ajankohtaista, kun yli 50% nurmialueesta on huonokuntoista, rikkaruohot ovat vallanneet alueen tai maaperän rakenne on huono. Mikäli toistuvat kunnostusyritykset eivät tuota tulosta, on järkevää harkita kokonaisvaltaista uudistamista.

Uusimisen kustannukset riippuvat alueen koosta ja työn laajuudesta. Prosessi sisältää vanhan nurmikon poiston, maaperän muokkauksen, mahdollisen salaojituksen, kasvualustan lisäämisen sekä kylvön tai siirtonurmikon asentamisen. Nurmikon kunnostus on järkevintä ajoittaa joko alkukesään tai loppukesään.

Vaihtoehtona perinteiselle nurmikolle voidaan harkita helppohoitoisia maanpeitekasveja, niittykasveja tai osittaista kiveysten lisäämistä. Nämä ratkaisut voivat vähentää hoitotarvetta ja parantaa kuivuudenkestävyyttä.

Miten vastuut jakautuvat taloyhtiössä nurmikon hoidossa?

Taloyhtiössä nurmikon ja muiden viheralueiden hoidon päävastuu on taloyhtiöllä itsellään. Hallitus päättää budjetista ja hoitosuunnitelmasta, kun taas isännöitsijä tyypillisesti kilpailuttaa ja valvoo huoltoyhtiöiden toimintaa.

Useimmissa tapauksissa taloyhtiön piha-alueiden käytännön hoito on ulkoistettu ammattimaiselle kiinteistöhuoltoyhtiölle, jonka vastuulla on toteuttaa nurmikon leikkaukset, lannoitukset ja muut sovitut hoitotoimenpiteet. Huoltosopimuksessa tulisi selkeästi määritellä, mitkä toimenpiteet kuuluvat perussopimukseen.

Ongelmatilanteissa, kuten nurmikon kellastuessa, asukkaan tulisi ilmoittaa asiasta isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle. Selkeä viestintä ja vastuunjako auttavat reagoimaan ongelmiin ajoissa.

Taloyhtiön nurmikon hoito-ohjelma kesäksi

Onnistunut nurmikon hoito kesällä edellyttää suunnitelmallista toimintaa. Toimiva vuosikello alkaa keväällä haravoimisella ja ensimmäisellä lannoituksella, jatkuu säännöllisillä leikkauksilla kesän aikana ja päättyy syyslannoitukseen ja viimeisiin leikkauksiin.

Ennakoiva ylläpito tarkoittaa säännöllistä tarkkailua ja nopeaa reagointia ongelmiin. Erityisesti pitkien hellejaksojen aikana nurmikon kuntoa tulee seurata aktiivisesti. Säännöllisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluvat leikkaukset, kastelu, lannoitus sekä rikkakasvien torjunta.

Ammattimainen kiinteistönhuolto varmistaa, että kaikki tarvittavat toimenpiteet tulevat tehdyiksi oikea-aikaisesti. Me Helsingin Kiinteistöpalvelussa autamme taloyhtiöitä suunnittelemaan ja toteuttamaan kokonaisvaltaisen piha-alueiden hoito-ohjelman, joka pitää nurmikot vihreinä läpi kesän.

Haluatko varmistaa taloyhtiösi nurmialueiden kunnon myös tulevina kesinä? Tutustu tarkemmin palveluihimme sivuillamme ja ota yhteyttä ammattitaitoiseen tiimiimme.