Päivystyksemme palvelee 24h: 040 087 0081 info@helsinginkiinteistopalvelu.fi

Mikä kuuluu taloyhtiölle ja mikä asukkaalle?

Mitkä ovat taloyhtiön vastuut?

Taloyhtiön vastuisiin kuuluu kiinteistön ja sen yhteisten alueiden, kuten piha-alueiden, rakennusten ulkopuolen ja yhteisten tilojen ylläpito. Tämä sisältää esimerkiksi lumitöiden hoidon, piha-alueiden hiekoituksen sekä rakennusten ulkopuolisten rakenteiden kunnossapidon. Taloyhtiön on huolehdittava myös rakennusten perusjärjestelmien, kuten lämmitys-, sähkö- ja ilmanvaihtojärjestelmien, toimivuudesta.

Lisäksi taloyhtiöllä on velvollisuus huolto- ja korjaustöissä, jotka vaikuttavat rakennuksen rakenteisiin tai muihin huoneistoihin. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi julkisivuremontit tai putkistojen korjaukset. Nämä työt vaativat huolellista suunnittelua ja toteutusta, ja taloyhtiön on varmistettava, että ne suoritetaan asianmukaisesti.

Mitkä ovat asukkaan vastuut?

Asukkaan vastuulla on huolehtia oman asuntonsa sisäisistä asioista, kuten pienistä korjauksista ja siisteydestä. Tämä sisältää esimerkiksi sisäpintojen kunnossapidon, kuten seinien maalaamisen tai lattian huollon. Lisäksi asukas vastaa asuntonsa kiinteiden kalusteiden ja laitteiden, kuten kaappien ja kodinkoneiden, kunnossapidosta.

Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu myös jätehuollosta huolehtiminen. Tämä tarkoittaa, että asukas on vastuussa siitä, että jätteet lajitellaan ja viedään asianmukaisesti taloyhtiön jäteastioihin. Oikein hoidettu jätehuolto edistää kiinteistön siisteyttä ja viihtyisyyttä.

Kuka maksaa vahingon sattuessa?

Vahingon sattuessa vastuun jakautuminen riippuu vahingon tyypistä ja sijainnista. Yleisesti ottaen taloyhtiö on vastuussa rakennuksen rakenteisiin liittyvistä vahingoista, kuten putkivuodoista tai julkisivujen vaurioista. Jos vahinko johtuu asukkaan huolimattomuudesta tai virheellisestä toiminnasta, asukas voi olla vastuussa korvauskuluista.

Vakuutuksilla on tärkeä rooli vahinkotilanteissa. Taloyhtiöllä on yleensä kiinteistövakuutus, joka kattaa rakennuksen rakenteisiin kohdistuvat vahingot. Asukkailla puolestaan tulisi olla kotivakuutus, joka kattaa asunnon sisäosien ja henkilökohtaisten tavaroiden vahingot. On tärkeää, että sekä taloyhtiö että asukkaat tarkistavat vakuutustensa kattavuuden.

Miten päätökset taloyhtiössä tehdään?

Taloyhtiön päätöksentekoprosessi perustuu yhtiökokouksiin ja hallituksen toimintaan. Yhtiökokous on taloyhtiön tärkein päätöksentekoelin, jossa osakkaat tekevät päätöksiä esimerkiksi suurista remonteista ja taloyhtiön taloudesta. Jokaisella osakkaalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen ja vaikuttaa päätöksiin.

Hallituksen tehtävänä on toimeenpanna yhtiökokouksen päätökset ja huolehtia taloyhtiön päivittäisestä hallinnosta. Hallitus valitaan yhtiökokouksessa, ja sen jäsenet toimivat osakkaiden edustajina. Asukkaat voivat vaikuttaa päätöksiin osallistumalla aktiivisesti yhtiökokouksiin ja antamalla palautetta hallitukselle.

Mitä tehdä ristiriitatilanteissa?

Ristiriitatilanteet taloyhtiössä voivat koskea esimerkiksi kunnossapitotöitä, naapurisopua tai taloyhtiön sääntöjen noudattamista. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää pyrkiä löytämään sovintoratkaisu. Ensisijaisesti asukkaiden tulisi keskustella ongelmista keskenään ja yrittää ratkaista ne yhteisymmärryksessä.

Mikäli ristiriitoja ei voida ratkaista keskustelemalla, voidaan turvautua sovittelumenetelmiin. Taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä voi toimia sovittelijana. Jos sovittelu ei tuota tulosta, viimeisenä vaihtoehtona voidaan käyttää oikeudellisia keinoja, kuten asian viemistä tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Miten taloyhtiön säännöt vaikuttavat asukkaaseen?

Taloyhtiön säännöt määrittelevät asukkaan toiminnan raamit yhteisössä. Säännöt voivat koskea esimerkiksi hiljaisuusaikoja, lemmikkieläinten pitoa tai yhteisten tilojen käyttöä. Sääntöjen tarkoituksena on luoda viihtyisä ja turvallinen asumisympäristö kaikille asukkaille.

Sääntöjen rikkomisella voi olla seurauksia, kuten huomautuksia tai jopa sanktioita. Vakavissa tapauksissa taloyhtiö voi ryhtyä oikeudellisiin toimenpiteisiin. On tärkeää, että asukkaat ovat tietoisia taloyhtiön säännöistä ja noudattavat niitä, jotta asuminen sujuu mutkattomasti.

Jos kaipaat lisätietoa taloyhtiösi kunnossapidosta tai kiinteistöhuollon palveluista, Helsingin Kiinteistöpalvelu palvelee Itä-Helsingin alueella ja Vantaan puolella. Ota yhteyttä, niin tehdään yhdessä kiinteistönhallinnasta sujuvaa ja tehokasta.