Taloyhtiössä vastuunjako perustuu asunto-osakeyhtiölakiin sekä yhtiöjärjestykseen, joka määrittelee selkeästi kunnossapitovastuun rajat. Yleisperiaatteena taloyhtiö vastaa rakennuksen rakenteista ja järjestelmistä, kuten putkistoista, viemäreistä ja sähköjohdoista, kun taas asukas huolehtii asunnon sisäosista ja pinnoista. Vastuunjakotaulukko toimii tärkeänä työkaluna, joka selventää kummankin osapuolen velvollisuudet ja oikeudet. Epäselvissä tilanteissa kannattaa aina kääntyä isännöitsijän puoleen.
Miten vastuut jakautuvat taloyhtiön ja asukkaan välillä?
Vastuunjaon perusperiaatteet määritellään asunto-osakeyhtiölaissa, joka muodostaa pohjan taloyhtiön ja asukkaan väliselle kunnossapitovastuulle. Lain mukaan taloyhtiö vastaa rakennuksen perusjärjestelmistä, kun taas asukas huolehtii huoneiston sisäosista ja pintamateriaaleista.
Tavallisimpia vastuunjakotilanteita ovat esimerkiksi vesivahingot, joissa vastuu määräytyy vahingon aiheuttajan mukaan. Jos putki rikkoutuu rakenteissa, vastuu on taloyhtiöllä. Jos taas asukkaan pesukone vuotaa, vastuu on usein asukkaalla. Toinen tyypillinen esimerkki on ikkunoiden kunnossapito: taloyhtiö vastaa ikkunoiden uloimmista osista, mutta sisäpuite ja tiivisteet ovat yleensä asukkaan vastuulla.
Vastuunjakotaulukko on avaintyökalu epäselvien tilanteiden selvittämisessä. Tämä taloyhtiökohtainen dokumentti tarkentaa lain asettamia vastuita ja sitä kannattaa aina konsultoida ennen korjaustöihin ryhtymistä.
Mitkä korjaus- ja kunnossapitotyöt kuuluvat taloyhtiölle?
Taloyhtiön vastuulle kuuluvat pääsääntöisesti rakennuksen rakenteet ja perusjärjestelmät. Näihin lukeutuvat ulkoseinät, julkisivut, vesikatto, parvekkeiden ulkopinnat sekä kantavat rakenteet. Taloyhtiö vastaa myös rakennuksen perusjärjestelmistä, kuten lämmitys-, vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmistä sekä sähköjohdoista niiltä osin kuin ne ovat rakenteissa.
Yhteiset tilat kuten rappukäytävät, varastot, saunat ja pesutuvat kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuun piiriin. Myös piha-alueiden hoito, mukaan lukien lumityöt, nurmikon leikkuu ja pihateiden kunnossapito, on tavallisesti taloyhtiön vastuulla.
Erityisen tärkeää on huomata, että taloyhtiö vastaa myös asuntojen sisällä olevista perusjärjestelmistä: vesiputkistoista, viemäreistä, ilmanvaihtojärjestelmistä ja sähköjohdoista. Nämä taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kriittisiä kiinteistön turvallisuuden ja toimivuuden kannalta.
Mistä asunnon korjauksista asukas vastaa itse?
Asukkaan vastuu keskittyy pääasiassa huoneiston sisäosiin ja pintamateriaaleihin. Tämä tarkoittaa käytännössä lattia-, seinä- ja kattopintoja, kuten parketteja, laminaatteja, tapetteja ja maalipintoja. Kylpyhuoneen pinnoitteet, kuten laatoitukset ja vesieristeet, jotka asukas on itse asentanut tai uusinut, kuuluvat myös asukkaan vastuulle.
Huoneiston sisäovet, kiinteät kaapit ja kalusteet, kuten keittiön kaapistot, ovat asukkaan kunnossapitovastuulla. Samoin kodinkoneet, kuten jääkaappi, liesi ja astianpesukone, ovat asukkaan huollettavia. Asunnon sisäisestä siivouksesta ja puhtaanapidosta vastaa luonnollisesti asukas itse.
Erityisen huomion ansaitsevat asukkaan itse tekemät muutostyöt. Jos asukas on esimerkiksi rakentanut väliseiniä, tehnyt kylpyhuoneremontin tai asentanut ilmalämpöpumpun, näiden kunnossapitovastuu on lähtökohtaisesti asukkaalla itsellään. On kuitenkin huomattava, että merkittäviin muutostöihin tarvitaan aina taloyhtiön lupa.
Miten toimin, jos en ole varma kuka vastaa korjauksesta?
Epäselvissä tilanteissa ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään. Isännöitsijällä on paras tietämys kyseisen taloyhtiön käytännöistä ja vastuunjaosta. Hän voi myös neuvoa, miten korjausprosessissa edetään ja kenen puoleen kääntyä.
Vastuunjakotaulukon tarkistaminen on toinen tärkeä toimenpide. Taloyhtiöllä on yleensä oma vastuunjakotaulukko, joka tarkentaa laissa määriteltyjä vastuita. Taulukko voi olla saatavilla taloyhtiön kotisivuilla, ilmoitustaululla tai sen voi pyytää isännöitsijältä.
Taloyhtiön järjestyssäännöt voivat sisältää myös tietoa kunnossapitovastuista ja toimintaohjeista erilaisissa tilanteissa. Etenkin kiireellisissä vahinkotilanteissa, kuten vesivahingoissa, on tärkeää toimia nopeasti riippumatta siitä, kenen vastuulla korjaus lopulta on. Ammattimainen kiinteistöhuolto, kuten Helsingin Kiinteistöpalvelu, voi auttaa tällaisten tilanteiden selvittämisessä ja korjaamisessa.
Milloin asukas voi joutua korvaamaan taloyhtiölle kuuluvia korjauksia?
Asukas voi joutua korvausvastuuseen, jos hän on tahallaan tai huolimattomuudellaan aiheuttanut vahinkoa kiinteistölle. Esimerkiksi vesivahingot, jotka johtuvat asukkaan omien laitteiden virheellisestä asennuksesta tai huollon laiminlyönnistä, voivat siirtää korjausvastuun asukkaalle, vaikka vahingoittuneet rakenteet muuten kuuluisivatkin taloyhtiön vastuulle.
Tulipalot ovat toinen vakava esimerkki. Jos asukas aiheuttaa tulipalon huolimattomuudellaan, hän voi joutua korvaamaan tulipalon aiheuttamat vahingot. Myös laiminlyönnit ilmoitusvelvollisuudessa voivat johtaa korvausvastuuseen: jos asukas havaitsee esimerkiksi vesivuodon, mutta ei ilmoita siitä viipymättä, hän voi joutua vastaamaan viivästyksen aiheuttamista lisävahingoista.
On myös huomattava, että jos asukas tekee luvattomia muutostöitä, jotka vahingoittavat kiinteistöä, hän vastaa kaikista niiden aiheuttamista vahingoista ja korjauskustannuksista. Siksi on aina tärkeää hakea taloyhtiön lupa ennen merkittävien muutostöiden aloittamista.
Taloyhtiön ja asukkaan vastuunjako – kokoava tietopaketti
Selkeä vastuunjako on toimivan taloyhtiöasumisen perusta. Perusperiaatteena taloyhtiö vastaa rakenteista ja perusjärjestelmistä, asukas huoneiston sisäosista ja pintamateriaaleista. Vastuunjakotaulukko tarkentaa nämä vastuut taloyhtiökohtaisesti.
Ennaltaehkäisevä huolto on avainasemassa monien ongelmien välttämisessä. Säännöllinen huolto ja kunnossapito sekä taloyhtiön että asukkaan vastuulla olevissa kohteissa ehkäisee suurempia vahinkoja ja korjaustöitä tulevaisuudessa.
Ammattimainen kiinteistöhuolto tarjoaa merkittäviä etuja sekä taloyhtiölle että asukkaille. Säännöllisesti huollettu kiinteistö säilyttää arvonsa paremmin, ja asumisviihtyvyys paranee. Helsingin Kiinteistöpalvelu tarjoaa monipuolisia kiinteistöhuoltopalveluita, jotka kattavat niin taloyhtiön kuin asukkaankin tarpeita.
Me Helsingin Kiinteistöpalvelussa autamme sekä taloyhtiöitä että yksittäisiä asukkaita kaikissa kiinteistön huoltoon liittyvissä kysymyksissä. Oli kyseessä sitten rutiinihuolto, kiireellinen korjaustarve tai vastuunjakoon liittyvä epäselvyys, asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan. Lue lisää monipuolisista palveluistamme.