Päivystyksemme palvelee 24h: 040 087 0081 info@helsinginkiinteistopalvelu.fi

Kenelle sulakkeen vaihto kuuluu?

Sähköjärjestelmän sulakkeiden vaihtamisen vastuunjako vaihtelee asumismuodon ja kiinteistön mukaan. Tavallisesti asukkaan omassa käytössä olevien tilojen sulakkeiden vaihto kuuluu asukkaalle. Kerrostaloissa taloyhtiön vastuulla ovat kiinteistön pääsulakkeet ja yhteiset tilat, kun taas rivitaloissa ja omakotitaloissa vastuu jakaantuu eri tavoin. Huoltoyhtiö hoitaa usein sulakkeiden vaihdon erillisen sopimuksen mukaisesti, etenkin kiireellisissä tilanteissa.

Kenelle sulakkeen vaihto kuuluu kerrostalossa?

Kerrostaloissa vastuunjako sulakkeiden vaihdossa perustuu tavallisesti vastuunjakotaulukkoon. Huoneiston sisäiseen sähköverkkoon liittyvät sulakkeet, kuten ryhmäkeskuksen tulppasulakkeet, kuuluvat yleensä asukkaan vastuulle. Taloyhtiön vastuulla ovat puolestaan kiinteistön pääkeskuksen sulakkeet sekä yleisten tilojen, kuten rappukäytävien ja saunaosastojen sulakkeet.

Monissa taloyhtiöissä on tehty huoltosopimus kiinteistöpalveluyrityksen kanssa, jolloin huoltoyhtiö hoitaa myös sulakkeiden vaihtoa. Huoltosopimuksen sisältö määrittelee tarkemmin, kuuluuko yksittäisen asukkaan sulakkeiden vaihto palveluun. Yleinen käytäntö Suomessa on, että huoltoyhtiö on velvollinen vaihtamaan sulakkeen, jos kyseessä on kiinteistön yhteisiin tiloihin liittyvä sähkövika tai jos asiasta on erikseen sovittu huoltosopimuksessa.

Voiko asukas vaihtaa sulakkeen itse?

Kyllä, tavalliset tulppasulakkeet asukas voi vaihtaa itse. Näitä ovat vanhanmallisessa sähkökeskuksessa olevat kiertämällä irrotettavat sulakkeet. Turvallinen vaihto edellyttää, että sähkönkulutus katkaistaan asunnosta ennen sulakkeen vaihtoa ja että uusi sulake on ampeeriluvultaan oikea. Käytä aina samankokoista sulaketta kuin palaneessa sulakkeessa oli.

On kuitenkin sulakkeita, joita tavallinen asukas ei saa vaihtaa. Näitä ovat esimerkiksi kiinteistön pääsulakkeet, automaattisulakkeet, vikavirtasuojat ja tietyt erikoissulakkeet. Nämä vaativat sähköalan ammattilaisen toimenpiteitä. Jos et ole varma, millainen sulake on kyseessä tai miksi se on palanut, on aina turvallisinta ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Muista myös, että jos sulake palaa toistuvasti, kyseessä voi olla laajempi sähkövika, jota ei pidä yrittää korjata itse vaihtamalla sulaketta yhä uudelleen. Tällöin on syytä kutsua sähköalan ammattilainen paikalle.

Miten sulakkeen vaihto eroaa vuokra-asunnossa ja omistusasunnossa?

Vuokra-asunnossa ja omistusasunnossa sulakkeiden vaihdon vastuu määräytyy hieman eri perustein. Omistusasunnossa asukas vastaa yleensä itse huoneistonsa sisäisistä sulakkeista ja niiden vaihdosta. Taloyhtiön vastuulla ovat ainoastaan kiinteistön yhteiset tilat ja järjestelmät.

Vuokra-asunnossa sulakkeiden vaihdon vastuu määräytyy ensisijaisesti vuokrasopimuksen perusteella. Tavallisesti vuokralaisen vastuulla on huoneiston sisäisten sulakkeiden vaihto, mutta sopimuksessa voi olla myös toisenlaisia ehtoja. Joissakin vuokrasopimuksissa voidaan esimerkiksi määritellä, että kaikki huoltotoimenpiteet kuuluvat vuokranantajalle tai tämän edustajalle.

Tarkista aina vuokrasopimuksestasi tarkat ehdot vastuunjaosta. Epäselvissä tilanteissa on hyvä ottaa yhteyttä vuokranantajaan tai isännöitsijään. Huomioithan, että vaikka vuokralainen voi vaihtaa perinteisen tulppasulakkeen, laajemmat sähkötyöt kuuluvat aina ammattilaisille.

Milloin sulakkeen vaihdosta pitää maksaa erikseen?

Sulakkeen vaihdosta joutuu maksamaan erikseen useimmiten silloin, kun se ei kuulu huoltoyhtiön perussopimukseen. Monissa kiinteistöhuoltosopimuksissa määritellään tarkasti, mitkä palvelut sisältyvät kuukausimaksuun ja mitkä ovat erillisveloitettavia. Tavallisesti yleisissä tiloissa olevien sulakkeiden vaihto sisältyy sopimukseen, mutta asukkaiden yksityisten tilojen sulakkeet ovat erillisveloitettavia.

Erityisesti päivystysaikana (iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä) tehdyistä sulakkeiden vaihdoista veloitetaan yleensä korkeampi hinta. Päivystyshinnat voivat olla huomattavasti normaalia työaikaa korkeammat, jopa 2-3 kertaiset. Jos kyseessä ei ole akuutti hätätilanne, kannattaakin sulakkeen vaihto pyytää normaalina työaikana.

Me Helsingin Kiinteistöpalvelussa sovimme aina selkeästi asiakkaidemme kanssa, mitkä palvelut kuuluvat sopimukseen ja mitkä ovat lisäveloitettavia. Näin vältytään yllätyksiltä ja epäselvyyksiltä laskutuksessa.

Mitä tehdä jos sulake palaa toistuvasti?

Jos sama sulake palaa toistuvasti, kyseessä on todennäköisesti laajempi sähkövika, joka vaatii tarkempaa tutkimusta. Älä jatka sulakkeen vaihtamista yhä uudelleen, sillä se voi olla jopa vaarallista. Toistuva sulakkeen palaminen voi johtua esimerkiksi ylikuormituksesta, oikosuluista tai viallisista sähkölaitteista.

Ensimmäisenä toimenpiteenä kannattaa tarkistaa, onko jonkin tietyn laitteen käyttö yhteydessä sulakkeen palamiseen. Kokeile irrottaa epäillyt laitteet verkkovirrasta. Jos sulake ei enää pala, vika on todennäköisesti kyseisessä laitteessa. Jos sulake palaa edelleen, kyseessä on todennäköisesti kiinteän sähköverkon vika.

Mikäli kyseessä on monimutkaisempi ongelma, on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Sähköasentaja pystyy mittalaitteidensa avulla paikallistamaan vian ja suorittamaan tarvittavat korjaustoimenpiteet turvallisesti. Muista, että sähköturvallisuus on aina etusijalla.

Sulakkeiden vaihdon turvallisuusohjeet ja vastuullinen toiminta

Sulakkeiden vaihdossa tulee aina noudattaa tiettyjä turvallisuusohjeita. Katkaise virta pääkytkimestä ennen sulakkeen vaihtoa. Tarkista sulakkeen koko ja tyyppi, ja käytä vain oikean kokoisia sulakkeita. Älä koskaan korvaa sulaketta suuremmalla, sillä se voi aiheuttaa palovaaran.

Vastuullinen kiinteistönomistaja tai asukas pitää aina saatavilla oikeanlaisia varasulakkeita. Sulakkeiden vaihtoon liittyvissä epäselvyyksissä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Muista, että vain tulppasulakkeiden vaihto kuuluu niin sanottuihin ”jokamiehen sähkötöihin” – kaikki muu sähkötyö vaatii ammattipätevyyttä.

Me Helsingin Kiinteistöpalvelussa olemme valmiina auttamaan kaikissa sähköjärjestelmiin liittyvissä kysymyksissä. Sähköongelmat kannattaa ennaltaehkäistä säännöllisillä tarkastuksilla ja huolloilla. Erityisesti vanhoissa kiinteistöissä sähköjärjestelmien kunnon seuranta on tärkeää turvallisuuden kannalta.

Haluatko tietää lisää tarjoamistamme palveluista? Lue tarkemmin kiinteistöhuollon palveluistamme.